Kalite ve Memnuniyet Her Zaman Önceliğimiz
Kalite ve Memnuniyet Her Zaman Önceliğimiz
Sinir otu, dışarıda sıklıkla karşılaşabileceğimiz ama çoğumuzun adını bilmediği bir bitkidir.
Çoğu zaman yabani bir bitki olduğu düşünülse de, sinir otu tüketilebilir ve oldukça faydalı bir bitkidir. Sinir otu adını yapraklarındaki damarlı kısımların sinire benzetilmesi ve sinir sistemi üzerinde olumlu etkilerinin bulunmasından alır. Bilimsel adı ‘Plantago Lanceolata’ olan bitki, damar otu sinir otu ve sinirli ot isimleriyle de bilinir. Plantaginaceae familyasından olan sinir otu Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa gibi bölgelerde görülen sinir otu, çiçekli bir bitkidir. Çiçekleri bitkinin orta kısmından yukarı doğru uzanır ve ince, kalın yeşil yapraklı çeşitleri bulunur. Aynı zamanda sinir otu çok uzun yıllar boyunca geleneksel tıpta farklı yöntemler ile işlenerek kullanılmıştır. Sinir otu bitkisi birçok farklı şekilde tüketilebilir. Bununla birlikte oldukça dayanıklı bir bitki olması sebebiyle uzun bir süre boyunca çeşitli iklimlerde yaşayabilir. Anti-inflamatuar etkilere sahip olan sinir otu birçok vitamin ve mineral içeren bir bitkidir. İçeriğinde A vitamini, K vitamini ve C vitamini bulunur. Aynı zamanda içeriğinde bulunan kalsiyum, potasyum, demir ve magnezyum ile oldukça faydalı bir bitkidir.
Sinir otu içeriğinde birçok vitamin ve mineral barındırır. Bu sayede birçok hastalığa iyi geldiği bilinir. Farklı formlarda tüketime uygun olan damar otu faydaları aşağıdaki gibidir:
Damar otu birçok hastalığın geleneksel tedavisinde kullanılan bir bitkidir. Yara iyileştirme gücü sayesinde çıban, ayak ülseri ve siğil gibi cilt yüzeyini etkileyen yaraların giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca doğal bir müshil etkisi yaratmasına rağmen bazı durumlarda ishalin kontrol altına alınması için de kullanılabilmektedir. Ancak ishal durumunda kararında kullanılmalıdır. Fazla kullanımı bazı istenmeyen yan etkilere sebep olabilir.
Farklı formlarda kullanılabilen sinir otu özellikle çay formunda kullanıldığında öksürüğün giderilmesinde ve solunum yollarında oluşan mukusun giderilmesine yardımcı olabilir.
Sinir otu birçok farklı şekilde tüketilebilir. Sinir otu genellikle krem formunda, çiğ formda, pişmiş olarak, ekstrakt olarak ve çay formunda kullanılmaktadır.
Yemeklerde kullanımı: Sinir otunun yemeklerde kullanıldığı bilinmektedir. Yeşil yaprakları çiğ olarak salatalarda kullanılabilir. Ayrıca faydalarından yararlanmak isteyen bireyler sinir otunu yemeklerin içinde de kullanabilir.
Krem formunda kullanımı: Sinir otu, genellikle sinirli ot ya da damar otu adıyla krem ve merhem formlarında çeşitli yerlerde bulunmaktadır. Genellikle cilt üzerinde oluşan yaraların iyileşmesi ve böcek ısırıkları gibi sebeplerle merhem formunda kullanılır.
Çay formunda kullanımı: Sinir otunun en yaygın kullanım şekli yapraklarının kurutulması ve demlenmesi yoluyla çay formunda kullanılmasıdır. Genellikle sindirimi kolaylaştırmak ve kabızlığı gidermek gibi sorunların giderilmesi için yardımcı bir ev tedavisi olarak kullanılır. Sinir otu çayı yaprakların kurutulmasından sonra demleme yöntemi ile hazırlanır.
Bir kişi için sinir otu çayı tarifi:
Sinir otu sağladığı faydalar ile bilinen bir bitkidir. Ancak her bireyde olumlu özellikler göstermeyebilir. Sinir otu bazı bünyeler için istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden sinir otunu kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız. Sinir otunun zararları şu şekildedir:
Sinir otu bazı bünyelerde çeşitli tahribatlara sebep olabilir. Kronik ya da akut hastalık sahibi, hamile ve emziren anneler bu tip besinler tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdır. Aynı zamanda sinir otu günde en fazla 1 bardak olacak şekilde tüketilmelidir ve fazla tüketiminden kaçınılmalıdır.